Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami szybka wersja

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jabłka 10 szt
woda zimna 0,5 szklanki
cukier kryształ do smaku
masło 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami szybka wersja

1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka, wlać wodę i dusić do miękkości ok 15 min, dosłodzić.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć 1/3 część ryżu, kolejno nałożyć połowę starych jabłek, posypać cukrem i cynamonem. Postąpić kolejno, tak by na górze znajdował się ryż. Na wierzch nałożyć masło.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i zapiekać ok 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NiePieprz.pl 07.09.2016 09:17
Klasyka zawsze dobra :) Ryż z jabłkami uwielbiam w każdej wersji :)
gosia56 07.09.2016 09:16
lubię ryż wersję szybką robię na patelni;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak