Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g paraboliczny
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • chili - młynek

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Ryż paraboliczny gotować w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzić, dokładnie osączyć z nadmiaru wody i przesypać do miseczki.
Krok 2 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Dodać oliwę i masło, dokładnie wymieszać, a następnie dodać dobrą pastę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać grubo zmielonymi płatkami chili oraz ew. niewielką ilością soli.
Krok 3 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Całość dokładnie wymieszać i podawać jako samodzielne lekkie danie albo jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs lub ryb.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 23.12.2013 12:12
koniecznie muszę wypróbować!
Habibi 10.10.2013 10:39
Ja kiedyś robiłam w podobny sposób, ale zauważyłam, że typowy przecierowy sok pomidorowy jest zbyt gęsty, dlatego trzeba najpierw podgotować ryż w samej osolonej wodzie, a dopiero kiedy tę wodę zacznie wchłaniać - dolać soku. Też trwało to ze trzy razy dłużej, niż normalne gotowanie ryżu. ALe efekt jest naprawdę super.
eagle 09.10.2013 21:52
Uwielbiamy taki ryż nawet bez innych dodatków. Kiedyś próbowałam gotować w soku pomidorowym, ale mi się nie udał. Po godzinie przywierał i ciągle był twardy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat