Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g paraboliczny
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Chili z solą morską Prymat w młynku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko

Kroki postępowania

1
Ryż paraboliczny gotować w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzić, dokładnie osączyć z nadmiaru wody i przesypać do miseczki.
Krok 1 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
2
Dodać oliwę i masło, dokładnie wymieszać, a następnie dodać dobrą pastę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać grubo zmielonymi płatkami chili oraz ew. niewielką ilością soli.
Krok 2 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
3
Całość dokładnie wymieszać i podawać jako samodzielne lekkie danie albo jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs lub ryb.
Krok 3 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 23.12.2013 12:12
koniecznie muszę wypróbować!
Habibi 10.10.2013 10:39
Ja kiedyś robiłam w podobny sposób, ale zauważyłam, że typowy przecierowy sok pomidorowy jest zbyt gęsty, dlatego trzeba najpierw podgotować ryż w samej osolonej wodzie, a dopiero kiedy tę wodę zacznie wchłaniać - dolać soku. Też trwało to ze trzy razy dłużej, niż normalne gotowanie ryżu. ALe efekt jest naprawdę super.
eagle 09.10.2013 21:52
Uwielbiamy taki ryż nawet bez innych dodatków. Kiedyś próbowałam gotować w soku pomidorowym, ale mi się nie udał. Po godzinie przywierał i ciągle był twardy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak