Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g paraboliczny
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Chili z solą morską Prymat w młynku

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Ryż paraboliczny gotować w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzić, dokładnie osączyć z nadmiaru wody i przesypać do miseczki.
Krok 2 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Dodać oliwę i masło, dokładnie wymieszać, a następnie dodać dobrą pastę pomidorową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać grubo zmielonymi płatkami chili oraz ew. niewielką ilością soli.
Krok 3 - Ryż pomidorowo-czosnkowy na szybko foto
Całość dokładnie wymieszać i podawać jako samodzielne lekkie danie albo jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs lub ryb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 23.12.2013 12:12
koniecznie muszę wypróbować!
Habibi 10.10.2013 10:39
Ja kiedyś robiłam w podobny sposób, ale zauważyłam, że typowy przecierowy sok pomidorowy jest zbyt gęsty, dlatego trzeba najpierw podgotować ryż w samej osolonej wodzie, a dopiero kiedy tę wodę zacznie wchłaniać - dolać soku. Też trwało to ze trzy razy dłużej, niż normalne gotowanie ryżu. ALe efekt jest naprawdę super.
eagle 09.10.2013 21:52
Uwielbiamy taki ryż nawet bez innych dodatków. Kiedyś próbowałam gotować w soku pomidorowym, ale mi się nie udał. Po godzinie przywierał i ciągle był twardy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat