Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po indyjsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwy 1 łyżka
cebuli 1/2 szt
ząbek czosnku 1 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
bulion 1/2 litra
kurkuma 1 łyżeczka
ryż 15 dag
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po indyjsku

Ryż opłukać i zalać gorącym bulionem. Cebulkę obrać, drobno posiekać i dodać do ryżu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i również dodać do ryżu. Następnie dodać kurkumę, paprykę ostrą oraz curry. Ziele angielskie oraz gorczycę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek i również dodać do ryżu. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu 20 min. Po tym czasie garnek z ryżem owinąć w ciepły koc i pozostawić jeszcze na 15 min.
Tak przygotowany ryż ma ładny kolor i jest bardzo aromatyczny.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.05.2014 00:09
Pycha, super.
Kuchenka 02.03.2014 10:37
ładnie się prezentuje
ppaulina 06.08.2013 21:04
ryż pychotka
adelajda 04.08.2013 11:33
lubię tak ugotowany ryż :)
JOANNA16 04.08.2013 09:04
mmmm wygląda bardzo pysznie
Konczi 04.08.2013 08:36
lubię takie smaki
Magula 04.08.2013 07:40
Dobrze doprawiony ten ryż.
Kolorowa 04.08.2013 00:40
Lubię jak ryż nie jest biały ;)
Sroczka 03.08.2013 23:38
Fajny ma kolorek. Zjadłabym porcyjkę takiego ryżu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak