Ryż na ostro w ananasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklankapapryczki
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • dymki ze szczypiorkiem

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • pasta krewetkowa

    1 łyżka
  • brązowy cukier

    1 łyżeczka
  • listki kolendry/natka

  • czarny sezam

  • olej

  • ananas

    2 sztuki
  • ogórek

    1 sztuka
  • orzechy arachidowe

    garść posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować szklankę wody. Na wrzącą wsypać ryż, zamieszać, zmniejszyć płomień, a pod garnek podłożyć podłożyć płytkę żaroodporną. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie prawie miękki. Garnek z ryżem zwinąć w ręcznik i schować pod koc.
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 26.08.2011 13:52
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat