Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
1 szklankapapryczki -
papryczka chili
2 sztuki -
dymki ze szczypiorkiem
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
sos sojowy
1 łyżka -
pasta krewetkowa
1 łyżka -
brązowy cukier
1 łyżeczka -
listki kolendry/natka
-
czarny sezam
-
olej
-
ananas
2 sztuki -
ogórek
1 sztuka -
orzechy arachidowe
garść posiekane
Przepis i sposób przygotowania Ryż na ostro w ananasie
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.
Komentarze (1)