Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż brązowy duszony z Kafirem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
kurkuma 1/4 łyżeczki
Kafir listek 1 sztuka
natka pietruszki 5 łyżek
bulion drobiowy 3 szklanki może być z kostki
ryż brązowy 20 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż brązowy duszony z Kafirem

Kroki postępowania

1
Ryż dobrze wypłukać . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło - wrzucić ryż i smażyć kilka chwil mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się masłem.
Krok 1 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
2
Wsypać szczyptę kurkumy
Krok 2 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
3
Wlać bulion .
Krok 3 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
4
Wrzucić listek Kafiru .Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut , aż ryż wchłonie całą wodę .
Krok 4 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
5
Usunąć listek. Dodać pokrojoną natkę pietruszki .
Krok 5 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
6
Wymieszać .
Krok 6 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto
7
Zdrowe , pozbawione tylko wierzchniej plewy ziarno ryżu . Zawiera zdecydowanie więcej mikroelementów i witamin niż ryć biały .

Podawać do dań z drobiu , kuchni indyjskiej , tajskiej .
Krok 7 - Ryż brązowy duszony z Kafirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 26.05.2013 20:15
pyszny taki ryż :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak