Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze smażone na maśle z cebulą

5.0
(81)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na rydze smażone na maśle z cebulką to świetny sposób na zagospodarowanie zebranych grzybów Rydze to wyjątkowy jesienny przysmak, a ten przepis to jeden z lepszych na ich przygotowanie.

Składniki:

rydze 50-60 ok. dag
cebula biała 1 duża szt
czosnek 1-2 ząbki
sól do smaku
masło 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze smażone na maśle z cebulą

Rydze smażone na maśle to najprostszy sposób na te grzyby. Jeśli dodacie cebulkę i czosnek oraz doprawicie je pieprzem zyskacie przepyszne danie, które najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 

Rydze dokładnie czyścimy i myjemy w wodzie. Ucinamy ogonki tuż przy kapeluszach. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy całe rydze blaszkami do wierzchu.

Do smażenia nadają się również nóżki, które oczywiście smażymy wraz z kapeluszami :)

Na początku smażymy na dość sporym ogniu przez około 5 minut, odwracamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany na drobno czosnek. Całość smażymy do momentu, aż grzyby równomiernie się zrumienią, cebula się zeszkli, a powstały podczas smażenia sos całkowicie odparuje.
Pod koniec smażenia rydze solimy i pieprzymy z obydwu stron.

Należy uważać, żeby cebuli nie dodać do grzybów zbyt wcześnie, bo może się zwęglić zanim grzyby usmażą się.

Dobrze usmażone rydze to prawdziwy rarytas na stole! Można je podawać na ciepło z pieczywem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwuś 09.10.2022 19:17
Ja robię bez cebuli ale za to z natką pietruszki a ostatnio dodałam świeżą malutką papryczkę chili. Pychota
adelajda 30.01.2014 17:46
w tym roku nie jadłam a bardzo lubię :)
alaaa 04.01.2014 20:56
pyszne i pachnące grzybki, mniam
ankaryba 28.11.2013 12:44
pychotka :-)
Wafelek2601 25.11.2013 12:32
Ale pyszne
Łukasz15 24.11.2013 09:11
Uwielbiam rydze
Michał2 21.11.2013 12:19
dobre jedzenie:)
m1monika 04.11.2013 10:54
bardzo lubię :-)
gacopierz23 07.10.2013 13:00
pycha grzybki
Ania67 01.10.2013 18:53
O rudy rudy rudy rydz-mniam
gosia56 29.09.2013 08:42
takie rydze to smak z dzieciństwa
Adam/ZUB3R 27.09.2013 21:33
smaczne grzyby
caralajna 24.09.2013 07:36
nigdy nie miałam okazji jeść rydzy :)
Dorian 14.09.2013 23:26
pyszne grzybki
Seba 08.09.2013 15:16
smaczne grzybki
pajbek 01.08.2013 20:29
Pycha, mówię Wam :-)
olkaaa 23.07.2013 07:26
rewelacyjny smak
Anna169Hosz 05.07.2013 11:32
Tęsknie za takimi rydzami...wieki nie jadłam.
Katarzyna59 03.07.2013 08:12
pyszniutkie grzybki
Kuchareczka2 16.06.2013 21:43
nigdy nie jadłam rydzy
jeta72 10.06.2013 10:22
uwielbiam :-)
Alex_M 04.06.2013 10:55
proste i jakie pyszne danie!
pierniczkowo 07.05.2013 16:10
bardzo lubię takie grzybki :)
romanrafal
romanrafal 02.05.2013 16:12
pycha tylko skąd wziąść rydze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak