Przepis i sposób przygotowania na: Rydze smażone na maśle z cebulą
Rydze smażone na maśle to najprostszy sposób na te grzyby. Jeśli dodacie cebulkę i czosnek oraz doprawicie je pieprzem zyskacie przepyszne danie, które najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Do smażenia nadają się również nóżki, które oczywiście smażymy wraz z kapeluszami :)
Na początku smażymy na dość sporym ogniu przez około 5 minut, odwracamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany na drobno czosnek. Całość smażymy do momentu, aż grzyby równomiernie się zrumienią, cebula się zeszkli, a powstały podczas smażenia sos całkowicie odparuje.
Pod koniec smażenia rydze solimy i pieprzymy z obydwu stron.
Należy uważać, żeby cebuli nie dodać do grzybów zbyt wcześnie, bo może się zwęglić zanim grzyby usmażą się.
Dobrze usmażone rydze to prawdziwy rarytas na stole! Można je podawać na ciepło z pieczywem.
SMACZNEGO :)