Rydze smażone na maśle z cebulą

Rydze smażone na maśle z cebulą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    50-60 ok. dag
  • cebula biała

    1 duża szt
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rydze dokładnie czyścimy i myjemy w wodzie. Ucinamy ogonki tuż przy kapeluszach. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy całe rydze blaszkami do wierzchu.

Do smażenia nadają się również nóżki, które oczywiście smażymy wraz z kapeluszami :)

Na początku smażymy na dość sporym ogniu przez około 5 minut, odwracamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany na drobno czosnek. Całość smażymy do momentu, aż grzyby równomiernie się zrumienią, cebula się zeszkli, a powstały podczas smażenia sos całkowicie odparuje.
Pod koniec smażenia rydze solimy i pieprzymy z obydwu stron.

Należy uważać, żeby cebuli nie dodać do grzybów zbyt wcześnie, bo może się zwęglić zanim grzyby usmażą się.

Dobrze usmażone rydze to prawdziwy rarytas na stole! Można je podawać na ciepło z pieczywem.

SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

30.01.2014 17:46
w tym roku nie jadłam a bardzo lubię :)

alaaa

04.01.2014 20:56
pyszne i pachnące grzybki, mniam

ankaryba

28.11.2013 12:44
pychotka :-)

Wafelek2601

25.11.2013 12:32
Ale pyszne

Łukasz15

24.11.2013 09:11
Uwielbiam rydze

Michał2

21.11.2013 12:19
dobre jedzenie:)

m1monika

04.11.2013 10:54
bardzo lubię :-)

gacopierz23

07.10.2013 13:00
pycha grzybki

Ania67

01.10.2013 18:53
O rudy rudy rudy rydz-mniam

gosia56

29.09.2013 08:42
takie rydze to smak z dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat