Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone rydze w śmietanie

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tak przygotowane rydze można wykorzystać jako dodatek do ziemniaków, czy kasz. Ja najbardziej lubię podane samodzielnie z dodatkiem chleba. Smaczego!

Składniki:

rydze 30 dag
śmietana 30% 3/4 szklanki
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone rydze w śmietanie

Smaczne składniki nie wymagają wielu dodatków. Tak jest w przypadków rydzów. Żeby podkreślić ich smak wystarczy masło, sól, pieprz. Śmietana w tym przepisie tworzy pyszny sos idealny do kaszy lub maczania świeżego pieczywa.

1. Rydze oczyścić szczoteczką. Następnie pokroić na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza. 

2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone rydze przez około 5-8 minut. Po tym czasie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

3. Całość smażyć do czasu aż śmietana nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie.

Rydze mają wyjątkowy smak. Ten przepis na rydze smażone w śmietanie to pomysł na wykorzystane rydzów i zrobienie pysznego dodatku do obiadu. Rydze w śmietanie to może być również kolacja. danie posyp świeżą natką pietruszki lub dodaj kilka listków świeżego tymianku. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.01.2016 12:48
smaczne jedzonko
agnieszka214 07.01.2016 17:17
Rydze bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak