Smażone rydze w śmietanie

Smażone rydze w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tak przygotowane rydze można wykorzystać jako dodatek do ziemniaków, czy kasz. Ja najbardziej lubię podane samodzielnie z dodatkiem chleba. Smaczego!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    30 dag
  • śmietana 30%

    3/4 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rydze oczyścić szczoteczką. Następnie pokroić na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza. 

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone rydze przez około 5-8 minut. Po tym czasie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Całość smażyć do czasu aż śmietana nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 08.01.2016 12:48
smaczne jedzonko
agnieszka214 07.01.2016 17:17
Rydze bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat