Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba w occie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
cebula
ocet
cukier kryształ
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieprz czarny
jajko
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
olej
woda
mintaj

Przepis i sposób przygotowania na: ryba w occie

Wlewamy 1,5 l wody do garnca dodajemy ocet 125 ml , 3 liście laurowe , 5 kulek ziela angielskiego .należy to wszystko zagotować , w momencie zagotowania w osobnym garncu przygotowujemy karmel czyli do garnca dodajemy 3,5 szklanki cukru , trzeba pilnować aby się nie przypalił , najlepiej często mieszać . zagotowany ocet z wodą odkładamy już z pieca i w momencie kiedy cukier będzie całkowicie roztopiony czyli będzie brązowy nie przypalony!! zdejmujemy go z ognia i dodajemy gorący do wody z octem UWAGA należy uważać w momencie dodawania karmelu do tej mieszanki z wodą należy lać stopniowo , najlepiej żeby nie było dzieciaczków w pobliżu !!! i tak o to tym sposobem powstaje nam mieszanka karmelu z octem wodą itd:)należy to całkowicie ostudzić
4 cebule kroimy w paski zagotowujemy troszkę wody aby następnie sparzyć cebulę ,aby nie była taka ostra .
1 kg rozmrożonej ryby kroimy na kawałki przyprawiamy solą i pieprzem , każdy kawałek moczymy w roztrzepanym jajku , następnie do bułki tartej .
na rozgrzaną patelnie z olejem dajemy kawałki ryb i smażymy .
w momencie usmażenia ryby bierzemy dużą miskę i dajemy na przemian kawałki usmażonej ryby z cebulą , czekamy aż ryba będzie letnia i wtedy przygotowaną rybę z cebulą zalewamy tą mieszanką z karmelem .

ryba nadaję się na spożycie po 8- 10 godz aby nasiąkła tą mieszanką , polecam bardzo tą rybę może być długo trzymana i jest naprawdę pyszna:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak