Ryba po japońsku (pewnie z Japonią nie ma nic wspólnego jak ryba po grecku z Grecją, ale smakuje rewelacyjnie)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z miruny

    2 kg
  • jaja

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka krupczatka

    300 g
  • sól

    wg uznania
  • olej rzepakowy

    wg potrzeb

Marynata

  • ogórki konserwowe

    10 sztuk
  • papryka konserwowa

    10 płatów
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    3 duże sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • ocet 10 %

    30 łyżek
  • sól

    wg uznania
  • cukier

    15 łyżek
  • keczup łagodny

    15 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rybę oprószamy solą, obtaczamy kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i mące krupczatce, a następnie smażymy na oleju.
2. Przygotowujemy zalewę:
a) ogórki kroimy w talarki, paprykę w paski, a marchewkę w słupki,
b) pokrojoną w piórka cebulę smażymy na oleju na złoto (gdy się zrumieni, podlewamy wodą),
c) łączymy ze sobą warzywa, dodajemy ocet, keczup, koncentrat, cukier, sól.
3. Przestudzoną rybę przekładamy na przemian z zalewą.
Arczi
ZAMIAST OCTU 10% DODAJĘ OCET, W KTÓRYM KONSERWOWANE BYŁY PAPRYKA I OGÓRKI. NADAJE TO POTRAWIE O WIELE LEPSZY SMAK.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 13.03.2016 16:01
rewelacyjny pomysł
Marta1986 13.03.2016 15:12
pyszna ryba
sliwka 13.03.2016 09:39
Pyszna, ostatnio miałam okazję spróbować;))
tobi1989 13.03.2016 08:26
Fajny przepis :)
Róża1 13.03.2016 07:13
Super przepis !!!!! warto chyba zrobić :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat