Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem, odc. 13
Do miski przekładamy serek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy, zostawiając kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nich wyjęte z folii jajka. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.