Doradca Smaku express: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem, odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem, odc. 13

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajka

    2
  • bułka pszenna

    1 duża
  • ser biały

    100 g
  • musztarda francuska

  • łosoś wędzony

    150 g
  • Jabłuszka kaparowe Smak

  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    2 łyżeczki

Do smaku

  • sól

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie przez ok. 8 minut (do zrumienienia).

Do miski przekładamy serek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy, zostawiając kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.

Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nich wyjęte z folii jajka. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat