Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym

Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    4 szt.

Marynata

  • olej

    1/2 szklanki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • przyprawa do ryb

    2 łyżki

Sos

  • cebula

    4 szt.
  • marchew

    4 szt.
  • rodzynki

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • pomidory pelati

    1 szklanka
  • olej

    4 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • cukier

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • tymianek

    do smaku

Do dekoracji

  • koperek

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
Umyte i osuszone filety z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie musztardy, oleju i przyprawy do ryb Prymat. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 15-17 minut w temperaturze 160°C.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
W rondelku na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę ok. 1 minutę, następnie dodać ugotowaną marchew startą na grubych oczkach, doprawić pieprzem czarnym mielonym, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w plasterki czosnek, i rodzynki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
Dodać pomidory pelati i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku tymiankiem, solą morską i dusić ok. 5 minut. Po uduszeniu sosu możemy go jeszcze doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
Warzywa przełożyć na półmisek, umieścić na nich rybę i udekorować gałązkami koperku.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
Opcjonalnie udekorować kilkoma listkami roszponki i bazylii czy cząstkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mel Kimbra

25.09.2014 00:05
spróbuję na pewno.

Christopher

01.09.2014 20:36
Pyszna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat