Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza
4 szt.

Marynata

olej
1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Sos

cebula
4 szt.
marchew
4 szt.
rodzynki
3 łyżki
przecier pomidorowy
3 łyżki
pomidory pelati
1 szklanka
olej
4 łyżki
ząbek czosnku
1 szt.
cukier
do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
tymianek
do smaku

Do dekoracji

koperek
4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone filety z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie musztardy, oleju i przyprawy do ryb Prymat. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 15-17 minut w temperaturze 160°C.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
2
W rondelku na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę ok. 1 minutę, następnie dodać ugotowaną marchew startą na grubych oczkach, doprawić pieprzem czarnym mielonym, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w plasterki czosnek, i rodzynki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
3
Dodać pomidory pelati i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku tymiankiem, solą morską i dusić ok. 5 minut. Po uduszeniu sosu możemy go jeszcze doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
4
Warzywa przełożyć na półmisek, umieścić na nich rybę i udekorować gałązkami koperku.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto
5
Opcjonalnie udekorować kilkoma listkami roszponki i bazylii czy cząstkami cytryny.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 1: Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-marchewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mel Kimbra 25.09.2014 00:05
spróbuję na pewno.
Christopher 01.09.2014 20:36
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak