Ryba po grecku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto sprawdzony przepis na tradycyjną rybę po grecku. Duszone warzywa i filety z dorsza z dodatkiem pomidorów, to danie, które gości na wielu wigilijnych stołach.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • por

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    300 mililitrów
  • oregano

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • ziele angielskie

    5-6 ziaren
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

Ryba:

  • filet z dorsza

    400 gramów
  • jaja

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • mąka

    do panierowania
  • masło klarowane

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce. Na patelnię wlać olej, wrzucić warzywa, przyprawy oraz wlać bulion i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

Filety doprawić i panierować najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony.

Podawać z warzywami, oliwą z oliwek oraz świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat