Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z dowolnej ryby
500 g -
marchew
4-5 szt -
seler duży
1/2 szt -
pietruszka korzeń
1-2 szt -
cebula
3 szt -
olej
-
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
ketchup
2 łyżki -
cukier do smaku
-
sól do smaku
-
pieprz
-
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Ryba po grecku
Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paski. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy warzywa i listek laurowy. Smażymy krótką chwilę . Następnie podlewamy wodą, aby zakryć zupełnie warzywa w garnku i dusimy do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, doprawiamy cukrem i przyprawami do smaku .Wszystko razem dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
Gorącym sosem greckim przykrywamy ryby ułożone na półmisku.
Komentarze (6)