Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozmarynowo- cytrynowe ziemniaki w papilotach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 g
oliwa 1 łyżka
rozmaryn 2 gałązki
cytryna 1/2 szt
pieprz
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowo- cytrynowe ziemniaki w papilotach

Myjemy i osuszamy ziemniaczki. Przygotowujemy papier do pieczenia (kawałek wielkości standardowej blachy do pieczenia) i układamy na nim ziemniaki. Każdy z nich skrapiamy kropelką oliwy i posypujemy pierzem, solą oraz estragonem. Cytrynę kroimy na plasterki, następnie dzielimy je na połówki. Staramy się równomiernie ułożyć cytrynę, tak aby wszędzie dostał się jej aromat. Na wierzchu układamy dwie gałązki rozmarynu i zabieramy się do zawijania papilotki. Musimy stworzyć z papieru paczuszkę, wyglądającą jak te pakowane w cukierniach ;) Ważne aby podczas pieczenia się nie rozłożyła. Dla pewności możemy jeszcze wsadzić paczuszkę do dowolnej formy, aby dodatkowo zapobiec rozkładaniu się papieru. Gotowe zawiniątko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.10.2012 16:14
idealne, rozmaryn i cytryna .. pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak