Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 12 płatów
serek mascarpone 250 g
ser ricotta 250 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier kryształ do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na 12 podłużnych płatów o proporcji boków 2:1
Krok 1 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto
2
Ser ricotta i mascarpone przełożyć do miski, dodać dwa żółtka, cukier waniliowy oraz cukier kryształ do smaku.
Krok 2 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto
3
Mieszać widelcem do uzyskania jednolitej gęstej masy twarożkowej.
Krok 3 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto
4
Połowę każdego płata posmarować białkiem jajka, nałożyć odpowiednią ilość farszu i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 4 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto
5
Ułożyć gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temp. 220-230*C z termoobiegiem.
Krok 5 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto
6
Gotowe rożki ostrożnie przełożyć na kratkę, pozostawić do zupełnego ostygnięcia , a następnie cienko polukrować albo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Rożki francuskie z serkiem ricotta i mascarpone foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 23.08.2016 14:31
mmmniam bardzo dobre
Renata9 06.08.2016 22:58
Smaczniutkie :-)
Konczi 06.08.2016 20:58
Proste i smaczne
Futka 06.08.2016 17:14
Przepyszne rożki :)
Stenka 06.08.2016 17:11
ciekawy przepis
Mniam 06.08.2016 16:15
Bardzo smaczne paczuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak