Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie
jabłka 2 szt.
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
cukier
śmietana 36% 5 łyżek
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy sos toffee. Wsypujemy cukier do rondelka, stawiamy na małym ogniu i pozwalamy mu się powoli rozpuszczać. Masło kroimy na kilka kawałków i gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, wrzucamy pierwszy kawałek. Nie mieszamy. Po chwili wrzucamy kolejny. Nadal nie mieszamy, pozwalamy masłu się trochę rozpuścić. Następnie wrzucamy pozostałe kawałki masła i teraz zaczynamy mieszać. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
2
Teraz bierzemy trzepaczkę i mieszając wszystko energicznie dolewamy śmietanę. Na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
3
Jabłka kroimy najpierw w ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Smarujemy go cieniutko masłem i układamy ciasto francuskie. Na ciasto kładziemy plasterki jabłka, ciasno jeden obok drugiego.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
4
Jabłka obsypujemy obficie cukrem i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
5
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy tartę cynamonem. Pieczemy dalej aż tarta i jabłka się zarumienią.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
6
Następnie wyjmujemy ją na talerze i polewamy sosem toffee. Talerze dekorujemy m. in. słodką papryką mieloną, plastrami truskawki i listkiem mięty.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.02.2015 14:44
oj pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak