Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • jabłka

    2 szt.
  • cynamon mielony

  • papryka słodka mielona

  • cukier

  • śmietana 36%

    5 łyżek
  • masło

    100 g
  • żółtko jaja

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Najpierw przygotowujemy sos toffee. Wsypujemy cukier do rondelka, stawiamy na małym ogniu i pozwalamy mu się powoli rozpuszczać. Masło kroimy na kilka kawałków i gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, wrzucamy pierwszy kawałek. Nie mieszamy. Po chwili wrzucamy kolejny. Nadal nie mieszamy, pozwalamy masłu się trochę rozpuścić. Następnie wrzucamy pozostałe kawałki masła i teraz zaczynamy mieszać. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Teraz bierzemy trzepaczkę i mieszając wszystko energicznie dolewamy śmietanę. Na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Jabłka kroimy najpierw w ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Smarujemy go cieniutko masłem i układamy ciasto francuskie. Na ciasto kładziemy plasterki jabłka, ciasno jeden obok drugiego.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Jabłka obsypujemy obficie cukrem i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy tartę cynamonem. Pieczemy dalej aż tarta i jabłka się zarumienią.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee foto
Następnie wyjmujemy ją na talerze i polewamy sosem toffee. Talerze dekorujemy m. in. słodką papryką mieloną, plastrami truskawki i listkiem mięty.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

14.02.2015 14:44
oj pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat