Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z makaronem 4 jajecznym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 litry
udka kurczaka 3 sztuki
wołowina 20 dag
marchewki 3 szt.
piertuszki 2 szt.
seler korzeniowy 0,5 szt.
por 0,5 szt.
cebula 1 szt.
natka pietruszki wiązka
lubczyk 2 gałązki
koper wiązka
seler nać 3 gałazki
ziela angielskiego Prymat 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z makaronem 4 jajecznym

Kroki postępowania

1
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Udka i wołowinę umyć, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić na średni palnik. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Cebulkę przesmażyć na patelni lub opalić na palniku. Dodać do garnka. Gałązki selera, natkę pietruszki, lubczyk i koper dokładnie opłukać i wrzucić do zupy.
Krok 1 - Rosół z makaronem 4 jajecznym foto
2
Kiedy wywar zacznie się bulgotać nastawić na najmniejszy ogień. Zupa powinna dosyć długo się gotować od 2 do 3 godzin. Od czasu do czasu dodawać zimnej wody, żeby wywar zbyt mocno nie burzył się.
Po upływie 2 godz. i 30 min. wyjąć mięso z garnka oraz warzywa.
Cały wywar przelać przez gęste sito w celu usunięcia drobnych szumowin czy rozgotowanej zieleniny.
Krok 2 - Rosół z makaronem 4 jajecznym foto
3
Tak ugotowany wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić w kostkę marchewkę i ponownie dodać do zupy. Na wierzch wsypać świeżo pokrojony koperek.Podawać z makaronem
Krok 3 - Rosół z makaronem 4 jajecznym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 20.09.2013 20:36
smaczny musi być ten rosołek
Ewa104 23.07.2013 16:02
U mnie rosół obowiązkowo posypany natką pietruszki,ale z koperkiem czemu nie? Wszak koperkową lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak