Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1/2 kg
indycza szyjka średnia
serce indycze 1/2 kg
żołądki indycze 1/2 kg
marchew 3 średnie
seler naciowy 4 łodygi
pietruszka średnia
por (biała część) średni kawałek
zielona pietruszka mały pęczek
szpinak baby 300 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
lubczyk świeży średnia gałązka
listek bobkowy 1
ziele angielskie 2-3 ziarenka
ryż paraboliczny 200 g

Porada

Gotową zupę można delikatnie zabielić mlekiem, jogurtem greckim lub chudą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem

Wszystkie podroby umyć, osączyć, włożyć do szerokiego garnka, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i zalać zimną wodą. Gotować 30 minut od zawrzenia (na małym ogniu), dodać oczyszczone jarzyny utarte na największych oczkach tarki i gotować kilka minut do ich miękkości.
Odcedzić rosół, dodać jarzyny (marchew i pietruszkę) utarte na największych oczkach tarki (dodać do wywaru. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki oraz listki szpinaku - gotować kilka minut, po czym doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 22:28
Super rosołek z wkładką, muszę taki przyrządzić synkowi w przyszłości, na pewno nie będzie grymasił.
Habibi 16.01.2015 17:13
dzięki takim zupkom nigdy nie miałam problemu, żeby syn jadł szpinak ;) a sam rosół naprawdę smaczny i polecam go szczerze :)
Sroczka 14.01.2015 14:27
Pysznie wygląda, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak