Bazyliowe pesto. Przepis, wideo i porada

Bazyliowe pesto. Przepis, wideo i porada

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto

  • parmezan

    50 g
  • orzeszki piniowe

    20 g
  • oliwa

    100 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • bazylia

    50 g

Makaron

  • olej

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    100 g
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • pomidorki koktajlowe

    7 szt
  • tymianek Prymat

  • makaron tagliatelle

    250 g
  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka. Smażyć przez 1 minutę z każdej strony. Następnie dodać słodką śmietankę, pokrojone pomidorki i 2 łyżeczki bazyliowego pesto. Dodać szczyptę tymianku, a następnie dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Na koniec dodać ugotowany makaron. Następnie wszystko wymieszać i gotowe. Tak przygotowany makaron najlepiej serwować ze świeżo tartym parmezanem.
Doradca Smaku
Jeżeli wypróbowaliście już klasyczną wersję pesto z powodzeniem możecie zamienić w przepisie bazylię na inny zielony składnik bazowy, np. natkę pietruszki, jarmuż czy rukolę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kokoszka

06.03.2017 10:37
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat