Romans Węża z makaronem nitki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciemny sos sojowy

  • woda

    1,5 l
  • średnia marchewka

    2 szt
  • średnia pietruszka

    2 szt
  • seler korzeniowy

    5 dkg
  • duży ziemniak

    1 szt
  • wędzony boczek

    30 dkg
  • słodka czerwona papryka świeża

    5 dkg
  • czosnek

  • kasztany wodne konserwowe

    10 szt
  • pędy bambusa konserwowe

    10 dkg
  • papryczka chilli

    1 szt
  • kiełki fasoli mung

    5 łyżek
  • mini kolby kukurydzy

    6 szt
  • sok pomidorowy

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szczypta
  • wołowina

    35 (pieczeniowa)
  • cebula

    1 szt
  • sos chili

    (z czosnkiem)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

c.d.
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
5 dkg suchego makaronu ryżowego nitki

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w dużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na ciemnobrązowy kolor. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i wodę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Boczek pokroić w drobne paseczki, wytopić na patelni, odlać tłuszcz, boczek wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, pora w plasterki, dodać do zupy. Gotować 10 minut. Ziemniaka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. Posolić. Gotować kolejne 15 minut. Świeżą paprykę pokroić w paseczki, czosnek i chilli w plasterki, każdą kolbę kukurydzy podzielić na 3 części. Dodać wszystko do zupy wraz z pędami bambusa, sosem chilli-czosnkowym, kasztanami i kiełkami. Doprowadzić do wrzenia. Makaron przesiekać i również dodać do zupy razem z sokiem pomidorowym. Wsypać cukier. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody. Wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Na końcu dodać natkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 09.07.2012 00:08
pyszne
Sarenka 17.08.2011 08:07
Efektowny romansik ;)
ben-ka 13.08.2011 11:21
Z kasztanami!:) jeszcze nie jadłam - to musi być bardzo pyszne!
Tomasz17 28.05.2011 10:59
musi być bardzo ciekawe
suzana 27.03.2011 11:56
fajne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat