Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • bakłażan

    1
  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    do smażenia
  • masło

    do smażenia
  • kremówka

    200 g
  • papryka słodka

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalkie Prymat

    2 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    3/2 łyżeczki
  • liscie bazylii

    do dekoracji
  • ziemniaki

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Solimy je z obu stron i odstawiamy na 15 minut, a później osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem
Krok 2 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
Grillujemy go z obu stron na patelni grillowej. Należy pamiętać, żeby nie dawać zbyt dużo jakiegokolwiek tłuszczu, bo bakłażan mocno go chłonie. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki. Roladki smażymy na rumiano na oleju na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, roladki wtedy nabiorą ładnego, złotego koloru.
Krok 3 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
Pieczarki kroimy w półplasterki (mniejsze w plasterki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy je na złoty kolor. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu.
Krok 5 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
Roladki podałam z młodymi ziemniakami na sosie pieczarkowym udekorowane świeżą bazylią. Życzę smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

21.04.2014 16:12
doskonale zrolowane

Lidzia

03.04.2014 15:21
Piękne i smaczne.

migotka28

07.07.2013 22:09
fajny pomysł na schabik

msmors

07.07.2013 12:26
twoje przepisy są zawsze superowe

Ola1984

07.07.2013 09:10
Kasiu, roladki wyszły przepysznie :)

Magula

06.07.2013 22:32
bardzo fajne roladki, uwielbiam Twoje przepisy

Megg

06.07.2013 21:31
wyglądają bardzo apetycznie

bogusia19

06.07.2013 21:31
bardzo dobre

wyattearp

06.07.2013 21:25
pyszności !!!!!!!!

dodi

06.07.2013 21:08
zjadłabym mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat