Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

5.0
(129)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bagietka 1 długa
śmietana 30% 250 ml
jajko 5 szt.
pieczarki 300 g
cebula 1 szt.
cukinia 400 g
żółty ser starty 100 g
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pomidor 1 szt.
kapary
olej do smażenia

Do smaku

bazylia
oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Do przepisu najlepiej wykorzystać tortownicę lub okrągłe naczynie na tartę o średnicy 28 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

Kroki postępowania

1
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 1 cm (ok. 40 kromek). Do miski dodajemy śmietanę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie moczymy w niej pojedynczo kromki i wykładamy nimi dno i brzegi tortownicy. Spód z pieczywa podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
2
Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy oregano i smażymy do momentu, aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodajemy startą na tarce cukinię, mieszamy i zdejmujemy z ognia, żeby całość za bardzo się nie przysmażyła.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
3
Na podpieczony spód z pieczywa przekładamy warzywa z patelni. Do pozostałej masy jajecznej, w której maczaliśmy kromki, dodajemy musztardę sarepską, ser tarty i bułkę tartą. Doprawiamy bazylią i mieszamy. Masą zalewamy warzywa w formie. Na wierzch kładziemy plastry pomidora i skrapiamy delikatnie olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
4
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu dekorujemy kaparami.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka.a 31.07.2017 11:39
Kilka dni temu zrobiłam taką zapiekankę- zrobiła furorę! Wszystkim bardzo smakowała.
Doradca Smaku 02.06.2017 13:24
Gornek, problemem może być również sam piekarnik. Każdy piekarnik pracuje we właściwy dla siebie sposób. Jeśli pojawił się taki problem, to spróbuj wydłużyć czas pieczenia zapiekanki.
Gornek 30.05.2017 14:59
Wszystko fajnie w tym przepisie, jednak albo czas pieczenia albo temperatura jest tu zaniżona. Robiłam zgodnie z przepisem i niestety rozlało sie wszystko na boki...
MonikaW 14.03.2017 14:51
Najfajniejszy przepis tego sezonu
Mniam 14.03.2017 11:38
Bardzo mi się podoba pomysł na taką zapiekankę :)
mysza75 14.03.2017 10:48
pyszna zapiekanka palce lizać
Ola1984 14.03.2017 09:44
Nabrałam smaka poddczas oglądania programu ;) Pysznie wygląda :)
Justi2401 14.03.2017 09:42
Piękna i niebanalna :)
Iwusia 13.03.2017 23:59
bardzo efektownie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak