Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

5.0
(131)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bagietka
1 długa
śmietana 30%
250 ml
jajko
5 szt.
pieczarki
300 g
cebula
1 szt.
cukinia
400 g
żółty ser starty
100 g
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
pomidor
1 szt.
kapary
Sklep Prymat
olej do smażenia

Do smaku

bazylia
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Do przepisu najlepiej wykorzystać tortownicę lub okrągłe naczynie na tartę o średnicy 28 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

Kroki postępowania

1
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 1 cm (ok. 40 kromek). Do miski dodajemy śmietanę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie moczymy w niej pojedynczo kromki i wykładamy nimi dno i brzegi tortownicy. Spód z pieczywa podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
2
Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy oregano i smażymy do momentu, aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodajemy startą na tarce cukinię, mieszamy i zdejmujemy z ognia, żeby całość za bardzo się nie przysmażyła.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
3
Na podpieczony spód z pieczywa przekładamy warzywa z patelni. Do pozostałej masy jajecznej, w której maczaliśmy kromki, dodajemy musztardę sarepską, ser tarty i bułkę tartą. Doprawiamy bazylią i mieszamy. Masą zalewamy warzywa w formie. Na wierzch kładziemy plastry pomidora i skrapiamy delikatnie olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto
4
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu dekorujemy kaparami.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka.a 31.07.2017 11:39
Kilka dni temu zrobiłam taką zapiekankę- zrobiła furorę! Wszystkim bardzo smakowała.
Doradca Smaku 02.06.2017 13:24
Gornek, problemem może być również sam piekarnik. Każdy piekarnik pracuje we właściwy dla siebie sposób. Jeśli pojawił się taki problem, to spróbuj wydłużyć czas pieczenia zapiekanki.
Gornek 30.05.2017 14:59
Wszystko fajnie w tym przepisie, jednak albo czas pieczenia albo temperatura jest tu zaniżona. Robiłam zgodnie z przepisem i niestety rozlało sie wszystko na boki...
MonikaW 14.03.2017 14:51
Najfajniejszy przepis tego sezonu
Mniam 14.03.2017 11:38
Bardzo mi się podoba pomysł na taką zapiekankę :)
mysza75 14.03.2017 10:48
pyszna zapiekanka palce lizać
Ola1984 14.03.2017 09:44
Nabrałam smaka poddczas oglądania programu ;) Pysznie wygląda :)
Justi2401 14.03.2017 09:42
Piękna i niebanalna :)
Iwusia 13.03.2017 23:59
bardzo efektownie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak