Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem

Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    4x120 g
  • mąka pszenna

    1/4 szklanki
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • pieczarki

    200 g
  • cebula dymka

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser wędzony

    100 g
  • patisony marynowane

    8 szt.
  • szczypiorek

    (do dekoracji)
  • sól ziołowa

    (do smaku)
  • tymianek

    (do smaku)
  • papryka słodka mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Umyte i osuszone piersi z kurczaka obtoczyć w mące połączonej z przyprawą do kurczaka po staropolsku. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, następnie obsmażyć piersi przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek (plastry) i pieczarki w plastrach, a następnie całość doprawić do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Piersi z kurczaka posmarować musztardą.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Następnie posypać tartym serem.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Na mięsie ułożyć podsmażone pieczarki, wstawić do pieca i zapiekać 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 3. Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Podawać ze szczypiorkiem i marynowanymi patisonami.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasiawicka

16.02.2017 20:07
Przepyszne bardzo polecam .

strzelec02

07.09.2015 20:48
Smakowitości.

agaK.

08.07.2015 16:20
Gdybym wiedziała że mi takie wyjdzie to bym jutro od razu zrobiła, ale i tak chyba spróbuję w najbliższym czasie bo jak na to patrzę to się głodna robię)

ben-ka

02.11.2014 10:51
Smakowite to jedzonko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat