Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • piersi z kurczaka

    2 szt.

Sos pieczarkowy

  • pieczarki

    250 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • rosół z kury Kucharek

    75 ml
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • śmietana kremówka

    100 ml (36%)
  • masło

    2 łyżeczki
  • chrzan tarty

    3 łyżeczki
  • oliwa

Do smaku

  • cząber

  • papryka słodka mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i żyłek. Posypujemy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka z obu stron przez około 4-5 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Sos:
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wrzucamy posiekane w piórka szalotki i smażymy krótką chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz cząbru.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Podsmażone pieczarki oraz cebulę przekładamy sitko. Na tę samą patelnię wlewamy rosół z kury oraz wino i redukujemy sos mniej więcej do połowy objętości. Po zredukowaniu powoli wlewamy śmietanę.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz chrzan, mieszamy. Na koniec wrzucamy osączone z tłuszczu pieczarki.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Gdy sos jest gotowy, kurczaka w naczyniu żaroodpornym wstawiamy na około 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Po wyjęciu mięso kroimy w poprzek, układamy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Pamiętaj - nim dodasz pieczarki do sosu odsącz je z nadmiaru wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

CarloB

06.02.2015 17:47
Przepyszne Michel wymiatasz .:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat