Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 sztuka
  • brzoskwinie

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • mięta

    kilka gałązek
  • boczek parzony

    4 plastry
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Krok 2 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty
Krok 3 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami
Krok 4 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Krok 5 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem. Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.
2milutka
Rady Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.Polecam na romantyczną kolację we dwoje. Serek mascarpone zastąpisz zwykłym serkiem białym do smarowania pieczywa,potrawa będzie tańsza a smak porównywalny.Można zamienić również na ricottę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 29.08.2014 16:18
mniam!!!! pyszniutkie!!!
anemon 27.08.2014 22:14
Smaczny pomysł.
Wiesława1 27.08.2014 21:09
pysznie przyrządzone
everay 27.08.2014 13:56
świetnie wygląda
mirosława4 27.08.2014 12:11
jak pięknie podane :)
Rysia 27.08.2014 12:05
Bardzo lubię takie smaki.Pyszne roladki.
w mojej kuchni 27.08.2014 10:49
pyszny obiad don zjedzenia będzie
Wiktoria29 27.08.2014 09:58
bardzo pomysłowe danie
Renata9 27.08.2014 09:56
jakie pyszne roladki
Ewelina1991 27.08.2014 09:31
smakowicie wyglądają te roladki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat