Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe z żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny
żurawina suszona 100 gram
ser żółty 4 plastry
natka pietruszki 1 pęczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
olej rzepakowy 2-3 łyżki
woda
mąka pszenna 2 łyżki

Porada

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z żurawiną

Suszoną żurawinę wkładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odcedzamy (wodę, w której moczyła się żurawina zostawiamy do sosu).
Natkę pietruszki płuczemy, a następnie siekamy.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy wzdłuż, tak, aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą czosnkową i przyprawą do kurczaka z każdej strony.
Na każdym kawałku mięsa układamy plaster sera, następnie posiekaną natkę pietruszki i na brzegu po łyżce sparzonej żurawiny (trochę powinno jej zostać do sosu). Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu). Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałą żurawinę i natkę pietruszki. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy według uznania. Sosem polewamy roladki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 21.11.2014 15:21
super obiadek
pajbek 21.11.2014 14:18
Coś dla mnie :-)
Aleksandra/Olcia 21.11.2014 14:05
fajne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak