ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • czosnek ząbki

    6 ząbków
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    4 szt
  • łosoś wędzony plastry

    400 g
  • serek kanapkowy biały

    2 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM foto
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem tak by odparowała cała zawartość wody.
Krok 2 - ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM foto
Po ostudzeniu do szpinaku dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę z piekarnika (taka z wyposażenia) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st.
Krok 3 - ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM foto
Przestygnięty placek smarujemy serkiem z 4 ząbkami czosnku , na to układamy łososia tak aby pokrył całość.
Krok 4 - ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM foto
Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności.Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Krok 5 - ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM foto
a następnie kroimy w plastry.
Smacznego
mysza620
Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. U mnie gości na stole nie tylko przy okazji Świąt. Można zrobić także wersję chrzanową, wówczas dajemy serek do którego zamiast czosnku. Obie wersje super.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat