Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z warzywami, serem gorgonzola i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 150g
cukinia 1
papryka czerwona 1/2
papryka żółta 1/2
papryka zielona 1/2
cebula 1
czosnek 2 ząbki
masło 4 łyżki
pieczarki 200g
wino białe 80ml
bulion warzywny 1/2 litra
oliwa 1 łyżka
ser pleśniowy typu gorgonzola ok.110g
ser grana padano według uznania
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z warzywami, serem gorgonzola i pieczarkami

Pieczarki kroimy na pół (jeśli są małe) i podsmażamy na maśle na rumiano, pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy aż pieczarki będą złociste.

Bulion podgrzewamy. Do garnka o grubym dnie dodajemy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy, następnie podsmażamy cebulę i czosnek ok. 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i wszystkie warzywa (cukinię i paprykę). Całość smażymy ok. 2 minuty, następnie dolewamy wino i dodajemy przyprawy (oregano, tymianek i kurkumę), całość mieszamy do momentu wyparowania wina.
Risotto gotujemy przez ok. 20 minut, stopniowo dolewając gorącego bulionu. Kiedy ryż pochłonie porcję bulionu, dolewamy mu kolejną, aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodajemy kolejne dwie łyżki masła, gorgozolę i grana padano (u mnie ok. 3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy garnek z gazu na ok. 5 minut. Risotto nakładamy na talerz i dodajemy podsmażone pieczarki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.06.2016 22:55
super danie
Renata9 18.06.2016 13:36
Rewelacyjne risotto :-)
Benita 18.06.2016 12:07
smaczny obiadek
Futka 18.06.2016 10:01
Doskonałe! Prezentuje się bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak