risotto z warzywami, serem gorgonzola i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    150g
  • cukinia

    1
  • papryka czerwona

    1/2
  • papryka żółta

    1/2
  • papryka zielona

    1/2
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    4 łyżki
  • pieczarki

    200g
  • wino białe

    80ml
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • oliwa

    1 łyżka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    ok.110g
  • ser grana padano

    według uznania
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy na pół (jeśli są małe) i podsmażamy na maśle na rumiano, pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy aż pieczarki będą złociste.

Bulion podgrzewamy. Do garnka o grubym dnie dodajemy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy, następnie podsmażamy cebulę i czosnek ok. 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i wszystkie warzywa (cukinię i paprykę). Całość smażymy ok. 2 minuty, następnie dolewamy wino i dodajemy przyprawy (oregano, tymianek i kurkumę), całość mieszamy do momentu wyparowania wina.
Risotto gotujemy przez ok. 20 minut, stopniowo dolewając gorącego bulionu. Kiedy ryż pochłonie porcję bulionu, dolewamy mu kolejną, aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodajemy kolejne dwie łyżki masła, gorgozolę i grana padano (u mnie ok. 3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy garnek z gazu na ok. 5 minut. Risotto nakładamy na talerz i dodajemy podsmażone pieczarki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.06.2016 22:55
super danie
Renata9 18.06.2016 13:36
Rewelacyjne risotto :-)
Benita 18.06.2016 12:07
smaczny obiadek
Futka 18.06.2016 10:01
Doskonałe! Prezentuje się bardzo apetycznie <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat