Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(123)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjna polska kuchnia, czyli pieczona szynka wieprzowa w sosie własnym z dużą ilością warzyw i chrzanem jabłkowym. Nadziewana czosnkiem i goździkami oraz zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawie do mięs, nagrodzi Was niesamowitym aromatem i wyrazistym smakiem.

Składniki:

szynka wieprzowa
1 kg (peklowanej lub surowej)
czosnek
8 ząbków
papryczka ostra
1 szt.
cebula czerwona
1/2 szt.
papryka czerwona
1/4 szt.
papryka żółta
1/4 szt.
papryka zielona
1/4 szt.
cukinia
1/4 szt.
kapusta pak choi
1 szt.
kapary
1 łyżka
olej rzepakowy
1/2 szklanki

Marynata:

Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
miód wielokwiatowy
1 łyżka
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Przyprawa do mięs Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
wódka czysta
50 ml

Do smaku:

Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat

Dekoracja:

chrzan jabłkowy Smak
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22

Jeśli dysponujemy surową szynką, najpierw peklujemy ją przez 2 dni w litrze wody z dodatkiem 80 g soli.

6 ząbków czosnku kroimy na pół. W szynce robimy dziurki nożem i wkładamy w nie po połówce czosnku. Podobnie robimy z 8 goździkami.

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego łączymy z 50 ml czystej wódki, 2 łyżkami przyprawy do mięs, łyżką miodu i 2 łyżeczkami musztardy rosyjskiej, a następnie całość mieszamy. 

Szynkę wkładamy do marynaty i mięso marynujemy przez całą noc (może być krócej). Następnie szynkę wkładamy do rękawa i dodajemy pozostałą część marynaty. Pieczemy przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.

WARZYWA:

2 ząbki czosnku kroimy w plastry, ostrą paprykę siekamy. Kroimy: pół czerwonej cebuli w grubą kostkę, ćwiartkę cukinii w półplasterki i po ćwiartce czerwonej, zielonej i żółtej papryki w spore cząstki. Pak choi przekrawamy na pół wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy czosnek, chili i czerwoną cebulę, całość mieszamy. Następnie dodajemy cukinię, paprykę żółtą, czerwoną i zieloną oraz pak choi. Warzywa przyprawiamy mieszanką ziół kuchni polskiej. Dodajemy kapary i smażymy warzywa, aż zmiękną.

Podanie:

Z upieczonej szynki wyjmujemy goździki i kroimy mięso w poprzek włókien na plastry. Na talerzu układamy warzywa, a na nich plastry szynki. Całość polewamy sosem z pieczenia i ozdabiamy łyżką chrzanu jabłkowego oraz świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak