Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22
Jeśli dysponujemy surową szynką, najpierw peklujemy ją przez 2 dni w litrze wody z dodatkiem 80 g soli.
6 ząbków czosnku kroimy na pół. W szynce robimy dziurki nożem i wkładamy w nie po połówce czosnku. Podobnie robimy z 8 goździkami.
MARYNATA:
Pół szklanki oleju rzepakowego łączymy z 50 ml czystej wódki, 2 łyżkami przyprawy do mięs, łyżką miodu i 2 łyżeczkami musztardy rosyjskiej, a następnie całość mieszamy.
Szynkę wkładamy do marynaty i mięso marynujemy przez całą noc (może być krócej). Następnie szynkę wkładamy do rękawa i dodajemy pozostałą część marynaty. Pieczemy przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.
WARZYWA:
2 ząbki czosnku kroimy w plastry, ostrą paprykę siekamy. Kroimy: pół czerwonej cebuli w grubą kostkę, ćwiartkę cukinii w półplasterki i po ćwiartce czerwonej, zielonej i żółtej papryki w spore cząstki. Pak choi przekrawamy na pół wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy czosnek, chili i czerwoną cebulę, całość mieszamy. Następnie dodajemy cukinię, paprykę żółtą, czerwoną i zieloną oraz pak choi. Warzywa przyprawiamy mieszanką ziół kuchni polskiej. Dodajemy kapary i smażymy warzywa, aż zmiękną.
Podanie:
Z upieczonej szynki wyjmujemy goździki i kroimy mięso w poprzek włókien na plastry. Na talerzu układamy warzywa, a na nich plastry szynki. Całość polewamy sosem z pieczenia i ozdabiamy łyżką chrzanu jabłkowego oraz świeżą natką pietruszki.