Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjna polska kuchnia, czyli pieczona szynka wieprzowa w sosie własnym z dużą ilością warzyw i chrzanem jabłkowym. Nadziewana czosnkiem i goździkami oraz zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawie do mięs, nagrodzi Was niesamowitym aromatem i wyrazistym smakiem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg (peklowanej lub surowej)
  • czosnek

    8 ząbków
  • papryczka ostra

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • papryka czerwona

    1/4 szt.
  • papryka żółta

    1/4 szt.
  • papryka zielona

    1/4 szt.
  • cukinia

    1/4 szt.
  • kapusta pak choi

    1 szt.
  • kapary

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki

Marynata:

  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    2 łyżki
  • wódka czysta

    50 ml

Do smaku:

  • Zioła kuchni polskiej suszone Prymat

  • Goździki całe Prymat

Dekoracja:

  • chrzan jabłkowy Smak

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22

Jeśli dysponujemy surową szynką, najpierw peklujemy ją przez 2 dni w litrze wody z dodatkiem 80 g soli.

6 ząbków czosnku kroimy na pół. W szynce robimy dziurki nożem i wkładamy w nie po połówce czosnku. Podobnie robimy z 8 goździkami.

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego łączymy z 50 ml czystej wódki, 2 łyżkami przyprawy do mięs, łyżką miodu i 2 łyżeczkami musztardy rosyjskiej, a następnie całość mieszamy. 

Szynkę wkładamy do marynaty i mięso marynujemy przez całą noc (może być krócej). Następnie szynkę wkładamy do rękawa i dodajemy pozostałą część marynaty. Pieczemy przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.

WARZYWA:

2 ząbki czosnku kroimy w plastry, ostrą paprykę siekamy. Kroimy: pół czerwonej cebuli w grubą kostkę, ćwiartkę cukinii w półplasterki i po ćwiartce czerwonej, zielonej i żółtej papryki w spore cząstki. Pak choi przekrawamy na pół wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy czosnek, chili i czerwoną cebulę, całość mieszamy. Następnie dodajemy cukinię, paprykę żółtą, czerwoną i zieloną oraz pak choi. Warzywa przyprawiamy mieszanką ziół kuchni polskiej. Dodajemy kapary i smażymy warzywa, aż zmiękną.

Podanie:

Z upieczonej szynki wyjmujemy goździki i kroimy mięso w poprzek włókien na plastry. Na talerzu układamy warzywa, a na nich plastry szynki. Całość polewamy sosem z pieczenia i ozdabiamy łyżką chrzanu jabłkowego oraz świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat