Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa
1 kg (peklowanej lub surowej) -
czosnek
8 ząbków -
papryczka ostra
1 szt. -
cebula czerwona
1/2 szt. -
papryka czerwona
1/4 szt. -
papryka żółta
1/4 szt. -
papryka zielona
1/4 szt. -
cukinia
1/4 szt. -
kapusta pak choi
1 szt. -
kapary
1 łyżka -
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Marynata:
-
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
Przyprawa do mięs Prymat
2 łyżki -
wódka czysta
50 ml
Do smaku:
-
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
-
Goździki całe Prymat
Dekoracja:
-
chrzan jabłkowy Smak
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Pieczona szynka wieprzowa, odc. 22
Jeśli dysponujemy surową szynką, najpierw peklujemy ją przez 2 dni w litrze wody z dodatkiem 80 g soli.
6 ząbków czosnku kroimy na pół. W szynce robimy dziurki nożem i wkładamy w nie po połówce czosnku. Podobnie robimy z 8 goździkami.
MARYNATA:
Pół szklanki oleju rzepakowego łączymy z 50 ml czystej wódki, 2 łyżkami przyprawy do mięs, łyżką miodu i 2 łyżeczkami musztardy rosyjskiej, a następnie całość mieszamy.
Szynkę wkładamy do marynaty i mięso marynujemy przez całą noc (może być krócej). Następnie szynkę wkładamy do rękawa i dodajemy pozostałą część marynaty. Pieczemy przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.
WARZYWA:
2 ząbki czosnku kroimy w plastry, ostrą paprykę siekamy. Kroimy: pół czerwonej cebuli w grubą kostkę, ćwiartkę cukinii w półplasterki i po ćwiartce czerwonej, zielonej i żółtej papryki w spore cząstki. Pak choi przekrawamy na pół wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy czosnek, chili i czerwoną cebulę, całość mieszamy. Następnie dodajemy cukinię, paprykę żółtą, czerwoną i zieloną oraz pak choi. Warzywa przyprawiamy mieszanką ziół kuchni polskiej. Dodajemy kapary i smażymy warzywa, aż zmiękną.
Podanie:
Z upieczonej szynki wyjmujemy goździki i kroimy mięso w poprzek włókien na plastry. Na talerzu układamy warzywa, a na nich plastry szynki. Całość polewamy sosem z pieczenia i ozdabiamy łyżką chrzanu jabłkowego oraz świeżą natką pietruszki.
Komentarze (0)