Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Kremowe risotto z natką pietruszki i szafranem oraz aromatyczną nutą wędzonego boczku. Całość podawana z warzywami ugotowanymi na parze. To pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil :)

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
boczek wędzony 125 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
cebula szalotka 2 sztuki
białe wino wytrawne 150 mililitrów
parmezan starty 2 łyżki
bulion 700 mililitrów
śmietanka 18% 0.3 szklanki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
masło 1.5 łyżki
Pieprz w młynku Prymat 3 szczypty

WARZYWA

marchewki 2 sztuki
cukinia 0.5 sztuki
papryka czerwona 4 sztuki
zielona papryka 10 sztuk
bazylia świeża 1 gałązka

Porada

Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

KROK 1. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a cukinię w plastry. Kawałki marchewki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze. Gotujemy je pod przykryciem przez około 8 - 10 minut, a następnie dodajemy cukinię oraz papryczki (4 małe słodkie oraz 10 papryczek Pimientos de Padrón) i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut. Warzywa doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy pokrojone drobno szalotki. Do boczku i szalotki dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podjemy z warzywami ugotowanymi na parze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak