Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
Bulion grzybowy 1 kostka
bulion wołowy 1 litr
masło 2 łyżki
grzyby suszone 4 garście
cebula 1
natka pietruszki
parmezan
wino białe 3/4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi grzybami

Bulion należy podgrzać. Grzyby zalać niewielką ilością wody i ugotować z kostką grzybową. Następnie grzyby pokroić na mniejsze kawałki (zostawić wodę, w której się gotowały). Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażać i zalać winem. mieszać aż wino ryż je wchłonie i teraz stopniowo dodawać trochę bulionu i często mieszać. W międzyczasie dodać pokrojone grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Kiedy ryż zrobi się miękki, dodać starty parmezan, resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 09.06.2015 10:09
Muszę kiedyś spróbować i zrobić risotto...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak