Risotto z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    200 g
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • bulion wołowy

    1 litr
  • masło

    2 łyżki
  • grzyby suszone

    4 garście
  • cebula

    1
  • natka pietruszki

  • parmezan

  • wino białe

    3/4 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion należy podgrzać. Grzyby zalać niewielką ilością wody i ugotować z kostką grzybową. Następnie grzyby pokroić na mniejsze kawałki (zostawić wodę, w której się gotowały). Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażać i zalać winem. mieszać aż wino ryż je wchłonie i teraz stopniowo dodawać trochę bulionu i często mieszać. W międzyczasie dodać pokrojone grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Kiedy ryż zrobi się miękki, dodać starty parmezan, resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 09.06.2015 10:09
Muszę kiedyś spróbować i zrobić risotto...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat