Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 6 garści
pieczarki 35 dag
filet z kurczaka 25 dag
papryka czerwona 1 duża szt
pomidor 1 szt
groszek konserwowy 1/2 puszki
cebula 1 szt
szynka gotowana 15 dag
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
kostka rosołowa 1 szt
śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami

Filet z kurczaka pokroić w mniejsze paski i udusić. Pieczarki pokroić w szóstki, cebulę pokroić na drobne obrączki i razem z pieczarkami lekko usmażyć, a następnie dodać trochę wody i poddusić. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pomidora pokrojonego na grube kawałki i dusić do miękkości. Dodać groszek. Szynkę pokroić w drobniejszą kostkę i lekko podsmażyć. Wszystkie powyższe składniki wymieszać. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 gorącej wody, podlać nim warzywa. Śmietanę dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać, dusić na wolnym ogniu. Ryż ugotować w osolonej wodzie - można opcjonalnie dodać kurkumę, odcedzić. Ryż nałożyć na talerz, na ryż ułożyć przygotowane warzywa z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.03.2015 07:57
lubię takie
Cynamonka 19.01.2015 21:51
Ciekawie się zapowiada, muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak