Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z leśnymi grzybami
Prawdziwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Odcedź, a jeśli grzyby są duże - pokrój je na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmaż posiekaną cebulę oraz seler. Po 3 minutach dodaj ryż i mieszaj, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem. Wlej wermut na patelnię, a gdy odparuje wlewaj stopniowo bulion za każdym razem, gdy tylko zostanie on wchłonięty.
Na suchą patelnię wrzuć małe podgrzybki przekrojone na pół i mieszając od czasu do czasu, podsmażaj przez 3 minuty. Przełóż do miseczki, posyp posiekanymi ziołami i skrop sokiem cytrynowym.
Risotto zdejmij z ognia, wymieszaj z parmezanem i w razie potrzeby dopraw solą. Wyłóż na talerz i posyp podgrzybkami.