Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z leśnymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
cebula biała 1/2 sztuki
seler naciowy 1 łodyga
biały wermut 80 ml
bulion 700 ml
podgrzybki 2 garści
pietruszka zielona 1/2 łyżki
sok z cytryny 1/4 sztuki
parmezan starty 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
estragon 1/2 łyżki
ryż do risotto 160 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z leśnymi grzybami

(zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera z "Jamie at Home")

Prawdziwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Odcedź, a jeśli grzyby są duże - pokrój je na mniejsze kawałki.

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę oraz seler. Po 3 minutach dodaj ryż i mieszaj, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem. Wlej wermut na patelnię, a gdy odparuje wlewaj stopniowo bulion za każdym razem, gdy tylko zostanie on wchłonięty.

Na suchą patelnię wrzuć małe podgrzybki przekrojone na pół i mieszając od czasu do czasu, podsmażaj przez 3 minuty. Przełóż do miseczki, posyp posiekanymi ziołami i skrop sokiem cytrynowym.

Risotto zdejmij z ognia, wymieszaj z parmezanem i w razie potrzeby dopraw solą. Wyłóż na talerz i posyp podgrzybkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.01.2013 11:09
pyszne jedzonko
Botwinka 09.11.2012 17:26
super
jasiek 22.10.2012 11:17
ostatnie jesienne dania
Mariposas 21.10.2012 21:05
wytrawne danie
tomek18 21.10.2012 17:55
pyszne
czekoladka_m 21.10.2012 17:52
Ostatnio widziałam podobne w programie pani Ewy Wachowicz;)
ilovebake 21.10.2012 17:51
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak