Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 200 g
ryż do risotto 300 g
parmezan 100 g
wywar z kurczaka 1 l
masło 3 kostki
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
cebula biała 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

Kroki postępowania

1
Opłukujemy pod bieżącą wodą kurki i przy użyciu szczoteczki ściągamy piasek i liście.
Krok 1 - Risotto z kurkami foto
2
Smażymy kurki na maśle około 20 minut aż cała woda z grzybów odparuje. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem.
Krok 2 - Risotto z kurkami foto
3
Szatkujemy szalotkę w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę. Smażymy aż szalotka się zeszkli.
Krok 3 - Risotto z kurkami foto
4
Dodajemy ryż Carnaroli i mieszamy tak długo aż ryż poryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę.
Krok 4 - Risotto z kurkami foto
5
Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 15-17 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 5 - Risotto z kurkami foto
6
Na koniec dodajemy ryż na talerz i na koniec podsmażone kurki.
Krok 6 - Risotto z kurkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak