Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 300 g
ryż do risotto 150 g
masło
białe wino wytrawne 0,5 szklanki
Bulion grzybowy 500 ml
cebula
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

1. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy ryż i lekko go podsmażamy. Po chwili wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje. Kolejno wlewamy po trochu bulion i mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion to ponownie podlewamy.
2. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulkę. Kiedy się już ładnie zarumieni dodajemy kurki. Dusimy przez około 10 min na niewielkim ogniu i przyprawiamy.
3. Kurki wraz z cebulką dodajemy do ryżu powoli mieszając. Dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 24.02.2015 20:12
pyszne risotto
w mojej kuchni 15.02.2015 20:05
same pyszności do zjedzenia
Ania67 15.02.2015 19:20
Przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak