Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 250 g
masło 2 łyżki
cebula 1 szt (duża)
ryż arborio 400 g
wino białe wytrawne 125 ml
bulion warzywny 500 ml
natka pietruszki 3 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem na maśle przez kilka minut. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ryż, zalewamy winem i dusimy do odparowania wina (cały czas mieszamy). Następnie podlewamy bulionem (co jakiś czas, po ok. 50 ml, cały czas mieszamy). Czynność tę powtarzamy do całkowitego wchłonięcia bulionu (oczywiście, nie musimy używać całego bulionu) przez ryż. Ryż powinien być miękki, a nie papkowaty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę. Mieszamy, podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagita 14.07.2015 20:24
Ale bym zjadła taką porcyjkę... :)
inka2012 14.07.2015 16:13
super pomysł :)
Renata9 14.07.2015 13:29
Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka leci :-)
Futka 14.07.2015 12:45
Cudowne risotto!
jasiek 14.07.2015 10:40
cudowny ryż
brioszka 14.07.2015 10:13
pyszności :)
bertpvd 14.07.2015 09:52
muszę wypróbować w takiej wersji - pewnie pyszne ! :)
2milutka 14.07.2015 09:26
uwielbiam risotto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak