Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z gruszką i serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

ryż do risotto 300 g
gruszki 2 szt
bulion warzywny 500 ml
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 1 kieliszek
serek topiony 150 g
oliwa 2 łyzki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

do podania

rukola
pomidorki koktajlowe

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z gruszką i serem

Cebule siekamy w drobną kosteczkę. Gruszki obieramy ze skórki, rozkrawamy na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek kroimy w średniej wielkości kostkę. Gruszki umieszczamy w misce z wodę aby nie ściemniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję aż do wyczerpania wywaru. Odsączamy z wody gruszki i dodajemy do ryżu. Przesmażamy razem aż ryż będzie „al dente” a gruszka nadal pozostanie nieco twardawa. Zdejmujemy patelnie z kuchenki i dodajemy kawałki kremowego serka i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łączymy składniki. Serwujemy z dodatkiem porcji świeżych pomidorków koktajlowych i rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.06.2017 08:49
pyszne danie
Franciszek 03.06.2017 06:59
Pyszne danie
Wacław 02.06.2017 17:52
fajne jedzonko :-)
Wiktoria29 02.06.2017 15:49
na pewno smaczne
ada.la 02.06.2017 11:39
fajne połączenie z gruszką na słodko
Mniam 02.06.2017 11:03
Coś pysznego, lubię takie dania :)
Krystyna32 02.06.2017 07:30
smaczne risotto
adelajda 01.06.2017 17:27
ciekawy przepis
olkaaa 01.06.2017 14:33
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak