Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z cukinią i szynką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
szynka 15 dag
bulion
białe wino 1/2 szklanki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
grana padano 1 kawałek
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa 1 łyżka
cukinia 1/2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z cukinią i szynką

W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę - kiedy zacznie robić się szklista dodajemy starty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy ryż mieszamy i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Następnie podlewamy winem. Smażymy dalej , mieszając co chwilkę. Kiedy wino zredukuje się dolewamy troszkę bulionu. Mieszamy . dodajemy pokrojoną cukinię i szynkę . Mieszamy , nakrywamy i dusimy. Znów mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeżeli ryz nie jest jeszcze gotowy podlewamy jeszcze odrobiną bulionu i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 05.10.2013 15:51
wszystko co z cukinią jest pycha
aginaa 05.10.2013 14:13
mmmm lubie takie
nutellla 05.10.2013 13:02
ciekawe risotto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak