Risotto z cukinią i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 szklanka
  • szynka

    15 dag
  • bulion

  • białe wino

    1/2 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • grana padano

    1 kawałek
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • oliwa

    1 łyżka
  • cukinia

    1/2 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę - kiedy zacznie robić się szklista dodajemy starty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy ryż mieszamy i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Następnie podlewamy winem. Smażymy dalej , mieszając co chwilkę. Kiedy wino zredukuje się dolewamy troszkę bulionu. Mieszamy . dodajemy pokrojoną cukinię i szynkę . Mieszamy , nakrywamy i dusimy. Znów mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeżeli ryz nie jest jeszcze gotowy podlewamy jeszcze odrobiną bulionu i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
probofka 05.10.2013 15:51
wszystko co z cukinią jest pycha
aginaa 05.10.2013 14:13
mmmm lubie takie
nutellla 05.10.2013 13:02
ciekawe risotto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat