Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z brązowego ryżu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g łopatka
marchewka 1
cebula 1
czosnek 2 ząbki
ryż 1 szkl brązowy
wino białe 1 szkl
woda 2 szkl
bazylia 1 szczypta
papryczka chili 1
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z brązowego ryżu

Mięso pokroić w drobną kostkę, Marchewkę, cebulę, i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać ryż, po 3 minutach podlać winem, dodać przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną chili. Smażyć aż ryż wchłonie wino, podlewać stopniowo wodą i ciągle gotować. Kiedy ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.
Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 02.03.2014 16:19
fajne risotto
Ania84 02.03.2014 15:15
bardzo dobry obiad
Ania321 02.03.2014 15:12
smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak