Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z borowikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 500 g
borówki 2 garstki
masło 2 łyżki
sól
pieprz
szalotka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z borowikami

Borowiki zalać wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę. Wodę w której gotowały się grzyby zostawić. Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy ryż zacznie "skwierczeć " na patelni dodać odrobinę wywaru z gotowanych grzybów. Gdy ryż wsiąknie wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego wywaru dodajemy sól, pieprz, łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 01.05.2013 21:02
z borowikami musi smakować wyśmienicie
EWI 08.02.2013 21:33
pycha
EWI 08.02.2013 21:33
pycha
fotoviderek 08.02.2013 21:05
Pyszne risotto :)
Bogusiaz 08.02.2013 15:00
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak