Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z boczkiem i dymkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 i 1/2 szklanki
dymki ze szczypiorkiem 2 szt
boczek wędzony 300 g
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 1 szklanka
bulion drobiowy 1 i 1/2 szklanki
żółty ser 100 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z boczkiem i dymkami

Dymki oczyścić i drobno pokroić. Boczek pokroic w kostkę. Wrzucić na rozgrzana patelnię, podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodac do boczku, razem z cebulkę (bez szczypiorku). Wsypać ryż i zalać całość winem. Kiedy zairenka wchłoną cały płyn, stopniowo, porcjami wlewac bulion. Zmniejszyc ogień, przykryć patelnię i gotowac około 20 minut.
Ser żótry zetrzec na tarce, dodac do risotta razem ze szczypiorkiem. Dotprawic do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.12.2014 15:33
lubię takie
marcia7 25.11.2014 22:06
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak