Risotto z boczkiem i dymkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 i 1/2 szklanki
  • dymki ze szczypiorkiem

    2 szt
  • boczek wędzony

    300 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • bulion drobiowy

    1 i 1/2 szklanki
  • żółty ser

    100 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dymki oczyścić i drobno pokroić. Boczek pokroic w kostkę. Wrzucić na rozgrzana patelnię, podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodac do boczku, razem z cebulkę (bez szczypiorku). Wsypać ryż i zalać całość winem. Kiedy zairenka wchłoną cały płyn, stopniowo, porcjami wlewac bulion. Zmniejszyc ogień, przykryć patelnię i gotowac około 20 minut.
Ser żótry zetrzec na tarce, dodac do risotta razem ze szczypiorkiem. Dotprawic do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 23.12.2014 15:33
lubię takie
marcia7 25.11.2014 22:06
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat