Risotto wieprzowe z nutą leśną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    200 g
  • łopatka bez kości

    30 dag
  • przyprawa do gyrosa

  • smalec

    1 łyżka
  • wino czerwone

    100 ml
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • grzyby suszone

    1 garść
  • włoszczyzna

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Odpowiednio wcześnie rozpoczynam od przygotowania wywaru grzybowego. Grzybki suszone moczę w przegotowanej wodzie. Następnie wraz z wodą gotuje je do miękkości (polecam gotować z dodatkiem warzyw).
Krok 2 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Łopatkę wieprzową kroję w cienki paski i kroję na drobniejsze kawałeczki.
Krok 3 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Posypuję przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszam. we. Niebo w gębie!
Krok 4 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Smażę na łyżce smalcu. Usmażone przekładam do miseczki.
Krok 5 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę cebulę (jeśli smalcu będzie zbyt mało – uzupełniam).
Krok 6 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Gdy zacznie się rumienić wsypuje ryż Arborio. Na małym ogniu rumienię również ryż często mieszając.
Krok 7 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Do zarumienionego wlewam CIEPŁE! wino. Na najmniejszym ogniu podtrzymującym gotowanie, aż ryż wchłonie wino.
Krok 8 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Następnie wlewam 3 łyżki gorącego bulionu grzybowego. Mieszam, a gdy płyn zostanie ponownie wchłonięty przez ryż (lub wyparuje) dolewam wywar. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażę ciągle na bardzo małym ogniu. Gdy wywar wyparuje dolewam ponownie podobne ilości. Czynną tą powtarzam do momentu, gdy ryż będzie bardzo lekko twardawy.
Krok 9 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Wtedy dorzucam usmażoną wieprzowinę.
Krok 10 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
Mieszam, chwilę smażę i gotowe. Niebo w gębie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 02.10.2012 08:33
z suszonymi grzybami nie robiłam.
Grażyna13 02.06.2012 18:30
Podoba mi sie :)
BernadettaP 03.02.2012 07:28
fajne :)
MAR3STA 19.01.2012 08:57
to jest właśnie prawdziwe risotto!
pacpaw 18.01.2012 21:31
było to pierwsze moje risotto w życiu i jestem mega pozytywnie zaskoczony tym smakiem. Na pewno będę je robił cześciej
Agnieszka_B 18.01.2012 20:39
Jak zawsze jestem pod wrażeniem...
aginaa 18.01.2012 18:31
fajny przepis
Anna146 18.01.2012 07:02
oryginalne risotto
gosia47-47 17.01.2012 20:40
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat