Risotto szafranowe z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    200 g
  • masło

  • cebula czerwona

    1 szt.
  • Szafran nitki Prymat

    szczypta
  • krewetki tygrysie

    25 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • natka pietruszki

  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • bulion warzywny

    1 l
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn - czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć krewetki przez ok 3 minuty, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 30.12.2014 22:33
bardzo fajne danie
cukiereczek 01.03.2011 10:08
ciekawe
Anita21 01.02.2011 15:30
fajny przepis
halinka1011 28.01.2011 10:22
świetny przepis
suzana 28.01.2011 08:40
pięknie wygląda
Sylwia88 28.01.2011 08:04
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat