Risotto po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuk
  • olej

    2 łyżki
  • ryż

    20 dag
  • chilli w proszku

    1-2 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • rosół wołowy

    250 ml
  • dymka pęczek

    1 sztuka
  • oliwki zielone

    5 dag
  • zielona papryka chilli

    1 sztuka
  • mielone mięso wołowe lub wiep

    50 dag
  • natka pęczek

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić razem na łyżce oleju, mieszając. Dodać ryż, chili w proszku, kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Paprykę i dymkę oczyścić, posiekać, a oliwki pociąć w plasterki. Ryż z przyprawami przełożyć do miski i odstawić. Mięso smażyć na reszcie oleju, często mieszając, aż stanie się sypkie, przyprawić. Dodać ryż, pokrojoną paprykę, dymkę, natkę, chili i oliwki. Podgrzewać bez przykrycia 5 min. Posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EnoBeno 23.03.2013 11:18
super potrawa
miroslawa 23.03.2013 04:27
napewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat