Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto po mediolańsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 400 g
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
parmezan starty 60 g
bulion 1 l
wino białe 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto po mediolańsku

Kroki postępowania

1
Na łyżce masła podsmaż posiekaną cebulę. Powinna się zeszklić, a nie zezłocić. Wrzuć na patelnię ryż, a następnie mieszając smaż aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Krok 1 - Risotto po mediolańsku foto
2
Wlej na patelnię wino, a gdy ryż go wchłonie - dolewaj bulion stopniowo (mieszając). Gdy ryż jest al dente, zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj ryż z masłem oraz parmezanem.
Krok 2 - Risotto po mediolańsku foto
3
Przełóż risotto na talerze i podaj natychmiast.
Krok 3 - Risotto po mediolańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 05.02.2013 17:48
smaczne
Anna152 11.01.2013 16:49
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak