Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    100 g
  • grzyby leśne

    50 g
  • marchew

    2 szt.
  • cebula

    1/4 szt.
  • suszone pomidory

    kilka szt.
  • serek kremowy

    60 g
  • wino białe

    100 ml
  • masło

    50 g
  • olej rzepakowy

  • oregano

  • bazylia otarta Prymat

  • zioła prowansalskie

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.
Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po chwili dodajemy pomidory suszone.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

25.09.2015 13:10
SMACZNA KASZA.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat