Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak 100 g
grzyby leśne 50 g
marchew 2 szt.
cebula 1/4 szt.
suszone pomidory kilka szt.
serek kremowy 60 g
wino białe 100 ml
masło 50 g
olej rzepakowy
oregano
Bazylia suszona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
2
Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.
Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po chwili dodajemy pomidory suszone.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
3
Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
4
Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
5
Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
6
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 25.09.2015 13:10
SMACZNA KASZA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak