Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    100 g
  • grzyby leśne

    50 g
  • marchew

    2 szt.
  • cebula

    1/4 szt.
  • suszone pomidory

    kilka szt.
  • serek kremowy

    60 g
  • wino białe

    100 ml
  • masło

    50 g
  • olej rzepakowy

  • oregano

  • Bazylia suszona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.
Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po chwili dodajemy pomidory suszone.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19 foto
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Monika-twin 25.09.2015 13:10
SMACZNA KASZA.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat