Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pieczarkowe zapiekane wpaprykach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt,
papryka żółta 1 szt,
zielona cebulka 1 pęczek
pieczarki 200 g,
masło 20 g,
ryż 125 g,
kostka rosołowa 1 szt,
woda zimna 300 g,
żółty ser 100 g, starty na tarce

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pieczarkowe zapiekane wpaprykach

Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w prążki, pieczarki oczyścić , pokroić w kostkę.
Na głebokiej patelni rozgrzać masło,cebule , pieczarki oraz ryż.
Poddusić ciągle mieszając, dodać około 250 - 300 ml. wody.
Dodać kostkę bulionową , dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut,dodając puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów.
Papryki umyć , oczyści z nasionek , przekroić na pół.
Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem włożyć niewielką część risotta.
Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miekkości papryk.
W razie konieczności naczynie zakryci papierem do pieczenia lub folią spożywczą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 04.04.2017 14:28
fajny pomysl
Bożena Matuszczyk 02.04.2017 09:05
Dziękuję serdecznie;)
Babeczka35 02.04.2017 08:42
Smaczna propozycja.
gusia1000 02.04.2017 00:06
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak