Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto dyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż arborio 1 szkl.
bulion drobiowy 4 szkl.
oliwa 2 łyżki
szalotka 3 szt.
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 125 ml
puree z dyni 1 szkl.
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do maku
parmezan starty 1/2 szkl.

Dodatkowo

ocet balsamiczny 125 ml
miód płynny 1 łyżka
orzeszki piniowe 3 łyżki

Porada

Puree z dyni do tego typu dań warto zamrozić w odpowiednich porcjach. Osobiście mrożę po pół szklanki. Można je zrobić z pieczonej, duszonej lub gotowanej dyni - miksując miąższ na gładko. Tego dania są 3 porcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto dyniowe

Kroki postępowania

1
Bulion mocno podgrzać jeśli jest zimny. Trzymać na minimalnym ogniu pod przykryciem, aby pozostał gorący. W tym czasie orzeszki piniowe wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na sucho aż się zrumienią, często mieszając. Potrwa to krótką chwilę. Natychmiast zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
Krok 1 - Risotto dyniowe foto
2
Posiekać drobno szalotki i czosnek.
Krok 2 - Risotto dyniowe foto
3
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulki z czosnkiem, aż się zeszklą.
Krok 3 - Risotto dyniowe foto
4
Dodać ryż bez płukania i smażyć chwilkę mieszając.
Krok 4 - Risotto dyniowe foto
5
Wlać wino i mieszać aż zostanie całkowicie wchłonięte.
Krok 5 - Risotto dyniowe foto
6
Wlewać stopniowo gorący bulion - po 125 ml na raz i mieszając co jakiś czas pozwolić na wchłonięcie przez ryż. Powtarzać wlewanie po pół szklanki, aż do momentu gdy ryż będzie prawie gotowy.
Krok 6 - Risotto dyniowe foto
7
W międzyczasie - gdy ryż spokojnie się gotuje w trakcie dolewania bulionu - zetrzeć drobno parmezan.
Krok 7 - Risotto dyniowe foto
8
Do małego rondelka wlać ocet balsamiczny i miód. Całość postawić na niedużym ogniu i zredukować do gęstego sosu.
Krok 8 - Risotto dyniowe foto
9
Do ryżu dodać dynię, wymieszać i poczekać, aż ryż zupełnie zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 9 - Risotto dyniowe foto
10
Dodać wówczas masło i połowę startego parmezanu. Wymieszać.
Krok 10 - Risotto dyniowe foto
11
Przełożyć do miseczek, skropić sosem balsamicznym i posypać orzeszkami pinii i resztą parmezanu.

I tak jeszcze uwaga dotycząca sosu i pinii - na zdjęciu jest ich dużo, ale za pierwszym razem zrobiłam normalne 3 porcje, które poszły na dwie miseczki. Proszę się nie zdziwić, że normalnie będzie ich trochę mniej.
Krok 11 - Risotto dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak