Risotto buraczkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    350 gram
  • buraki ugotowane

    250 gram
  • cebula czerwona

    1 szt
  • masło

    80 gram
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • bulion warzywny

    750 ml
  • ser feta

    100 gram
  • pietruszka zielona

    do dekoracji
  • sól

    do smaku
  • granat

    do dekoracji
  • parmezan

    60 gram
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować bulion warzywny /powinien być cały czas gorący/.
-Cebulę posiekać i zeszklić na maśle /użyć połowę porcji/.
-Dodać ryż i mieszając chwilkę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać starte na grubej tarce buraki.
-Podlać niewielką ilością bulionu/ powinien tylko przykrywać ryż/.
-Mieszając kontynuować gotowanie dodjaąc po trochę bulionu w miarę wchłaniania płynu przez ryż.
-Po upływie 15-20 minut risotto jest gotowe. Naczynie zdjąć z ognia,
-Do ryżu dodać pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem,starannie wymieszać.
-Risotto przełożyć na talerze i posypać rozdrobnionym serem feta, ozdobić zieloną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat