Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto buraczkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 350 gram
buraki ugotowane 250 gram
cebula czerwona 1 szt
masło 80 gram
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
bulion warzywny 750 ml
ser feta 100 gram
pietruszka zielona do dekoracji
sól do smaku
granat do dekoracji
parmezan 60 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto buraczkowe

Przygotować bulion warzywny /powinien być cały czas gorący/.
-Cebulę posiekać i zeszklić na maśle /użyć połowę porcji/.
-Dodać ryż i mieszając chwilkę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać starte na grubej tarce buraki.
-Podlać niewielką ilością bulionu/ powinien tylko przykrywać ryż/.
-Mieszając kontynuować gotowanie dodjaąc po trochę bulionu w miarę wchłaniania płynu przez ryż.
-Po upływie 15-20 minut risotto jest gotowe. Naczynie zdjąć z ognia,
-Do ryżu dodać pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem,starannie wymieszać.
-Risotto przełożyć na talerze i posypać rozdrobnionym serem feta, ozdobić zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak