Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 1 szklanka
białka jaj 3 sztuki
mleko 3/4 szklanki
sezam 4 łyżki
szpinak 300g
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 sztuki
sól
jogurt naturalny 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera na najwyższych obrotach ze szczyptą soli i sody. Następnie zmniejszamy nieco obroty i dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sezamu oraz mleko.
Krok 1 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
2
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy naleśniki.
Krok 2 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
3
Szpinak wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i jogurtem naturalnym. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki.
Krok 3 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
4
Każdy z nich składamy na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Posypujemy sezamem i zapiekamy na suchej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.

Z proporcji wychodzą 3 duże, bardzo syte naleśniki.
Krok 4 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.12.2013 20:32
ciekawy przepis :)
pajbek 05.12.2013 19:08
Pyszne :-)
matesko 14.11.2013 10:14
ciekawy przepis, takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak