Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna razowa

    1 szklanka
  • białka jaj

    3 sztuki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • sezam

    4 łyżki
  • szpinak

    300g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • sól

  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera na najwyższych obrotach ze szczyptą soli i sody. Następnie zmniejszamy nieco obroty i dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sezamu oraz mleko.
Krok 2 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy naleśniki.
Krok 3 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
Szpinak wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i jogurtem naturalnym. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki.
Krok 4 - Razowe naleśniki z białek ze szpinakiem i sezamem foto
Każdy z nich składamy na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Posypujemy sezamem i zapiekamy na suchej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.

Z proporcji wychodzą 3 duże, bardzo syte naleśniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 12.12.2013 20:32
ciekawy przepis :)
pajbek 05.12.2013 19:08
Pyszne :-)
matesko 14.11.2013 10:14
ciekawy przepis, takich nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat